Nationalmuseet

Skum affald bliver genanvendt og skaber værdi for Nationalmuseet. 

Linde+Larsen fortsætter sin strategi om virksomhedens bæredygtighedsprogram, og leverer produkter produceret af affald til Nationalmuseet. 

Initiativet opstod efter Nationalmuseet kontaktede Linde+Larsen for at undersøge muligheden for en skumtype, som kunne bruges til alle deres kunstgenstande. En skum der ikke må skade kunstgenstandene og skal være en så rent og inaktivt produkt som muligt. Med en inaktiv forstås, at det hverken må tage imod eller afgive noget. 

Plastazote®, et skum sortiment fra producenten Zotefoams er det reneste krydsbundet PE-skum på markedet. Skummet er nitrogen blæst, en gasart som primært består af luft og som er farveløs, smagløs samt ikke mindst lugtfri, og er derfor en inaktiv skumtype. 

”Nationalmuseet testede vores Plastazote® over en længere periode, og godkendte at skummet kunne bruges til at beskytte alle deres værdifuld kunstgenstand, både ved opbevaring og flytning”, fortæller Thomas Søgaard, medejer og salgsdirektør i Linde+Larsen.

”Det er kun 6% af vores kunstgenstande, som er udstillet ad gangen. 94% af vores alle sammens historie er opbevaret på forskellige lokationer rundt om i Danmark, fortæller Frederik Rosner Palm, Museumsassistent hos Nationalmuseet, og fortsætter; Vi er begyndt på processen i at ompakke alle vores kunstgenstande, registrere dem og tage billeder af dem, så alt er klar til at vi kan flytte ind på Fællesmagasin for Nationalmuseet og Det Kongelige Bibliotek i Frederikssund. Vi håber på, at vi kan begynde flytningen til næste sommer, og her har vores samarbejde med Linde+Larsen en stor rolle”. 

Fællesmagasin for Nationalmuseet og Det Kongelige Bibliotek er et 17.300 kvm stort magasin til sikring af kulturarv. Fællesmagasinet indeholder magasiner fordelt på tre typer: Basis Magasiner, Tørre Magasiner og Tørre/Kolde Magasiner, og med byggeriet sikres det, at kulturarven opbevares under sikre forhold i et optimalt indeklima, som sikrer kunsten i fremtiden. I dag er den danske kunstskat fordelt over mange forskellige lokationer, og ofte i ældre bygninger hvor forholdene ikke er optimale for at sikre den danske historie. 

”Vi har testet Plastazote® i en længere periode, og der er ingen tvivl om, at det er den helt rigtige skumtype til at beskytte vores kunstskatte. Vi får Plastazote® fra Linde+Larsen, som er skåret op i klodser på max. 4×4 cm og når vi modtager skummet, fryser vi skummet ned til -40 grader for at sikre at skade dyr ikke er til stede”, fortæller Frederik. 

WIN/WIN for begge partner. 

Linde+Larsen har i det seneste år, haft stor fokus på deres grønne profil, og har kunne præsentere ”grønne” skumtyper som genanvendt skum og plantebaseret skum. 

”Begge vores nyligt introducerede skumtyper er skumtyper som ikke vil være egnet til at passe på vores historie, fortæller Thomas og tilføjer: Det er vigtigt, at man forstår som forbruger og menings debattør, at skumplast er produkter som er en nødvendighed i vores samfund, også i fremtiden. Og at man ikke altid kan vælge de biobaserede produkter eller produkter som er lavet af genanvendte materialer.
Vi skal forstå behovet og krav til opgaven, og i dette sammenhæng er Plastazote® det helt rigtige at anvende.
Hvad vi skal være ekstra opmærksomme på er hvor meget vi belaster miljøet og reducere vores spild og for dette samarbejde skaber vi netop denne win/win situation.
Vi har skum affald fra andre produktioner i Plastazote®, og med dette affald skaber vi værdi for Nationalmuseet, og passer på vores alles sammens historie.
Det er jo WIN/WIN, som gør en forskel. 

Plastazote® er godkendt af Nationalmuseet til at passe på kunstskatte helt tilbage til stenalderen. Plastazote® bliver også brugt af Nationalmuseet til at passe på organiske fund, som f.eks. knoglefund fra mennesker og dyr. Som inaktiv skum type kan Plastazote® beskytte vores historie de næste mange år, uden at kunsten bliver skadet eller at skummet mister deres stabilitet.

”Vi har millioner af kunstskatte, og der kan gå flere årtier imellem at vi får gennemgået alt vores kunst, fortæller Frederik, og fortsætter; Vi er i gang med en større proces, at registrere alt og tage billeder af alt, inden vi skal flytte ind på Fællesmagasin. I denne proces er der også en del af vores kunstskatte, som skal pakkes om og beskyttes bedre. Tidligere brugte vi stjerneformede pakkechips i Polystyren, som vi alle kender fra når vi f.eks. køber et nyt tv eller modtager varer pakket i kasser hvor der er lidt luft omkring.
Pakkechips er et billigt produkt, men det er ikke optimalt til at beskytte vores historie. Pakkechips har vi løbende skiftet, fordi de mister deres stabilitet og effekt, men det gør Plastazote® ikke”. Ved brugen af Plastazote® spare vi altså også mandetimer, og vi ved at vores kunstskatte er sikre og kan være pakket ned i mange år uden vi behøver at kontrollere kunsten og skifte skummet.

”Vi vil helt sikkert arbejde videre med at anvende endnu mere af vores skum affald, for det kan skabe værdi for mange”. Vores samarbejde med nationalmuseet er vi utrolig glade for. Sammen reducerer vi brugen af råmaterialer, og bruger skum affald i stedet, som passer på vores historie, bedre end løsningen, langt bedre og holdbar holdning end Nationalmuseet havde tidligere.
I mit skumplast netværk har jeg mange mennesker hvor vi lærer af hinandens erfaringer, vi har grupper hvor vi drøfter fremtidens skumplast samt hvordan vi kan gøre en forskel for miljøet samtidig.
Jeg har netop fortalt mit netværk om dette samarbejde, og jeg håber at de vil kopiere dette ud i Europa, så vi alle kan være med til at sikre, at endnu mere skum affald får værdi igen”. 

Link til Linde+Larsens website: https://lindelarsen.com 

Link til Plastazote® produktbeskrivelse: https://nordicfoam.eu/pe-skumoversigt/

Link til Nordicfoam by Linde+Larsen website: https://nordicfoam.eu 

Link til Linde+Larsens Facebook: https://www.facebook.com/LindeogLarsen 

Link til Linde+Larsens LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/lindelarsen 

Link til Linde+Larsens Instagram: https://www.instagram.com/linde_and_larsen/?hl=da

Link til Nationalmuseet website: https://natmus.dk/

Link til Nationalmuseet Facebook: https://www.facebook.com/nationalmuseet

Link til Nationalmuseet Instagram: https://www.instagram.com/nationalmuseet/

No Comments

Post A Comment